29 Haziran 2012 Cuma

MMO Nedir ?

Mmo’nun ne olduğunu daha kolay anlayabilmek için önce RPG’nin ne olduğundan bahsedelim. Role Playing Game’in kısaltması olan RPG, rol yapma oyunu anlamına gelir. Bu tür oyunlarda bir karakter seçersiniz ve bu karakteri oyunun amacına göre geliştirmeye çalışırsınız. Mesela Sims türü bir oyunda karakterinizin sosyal yönünü geliştirirken bir savaş oyununda amacınız daha güçlü ve yenilmez bir karakter yaratmaktır. RPG oyunlarda karakterinizin bütününü görürsünüz yani FPS oyunlardaki gibi sadece kollarını görmezsiniz.

Mmo ise Massively Multiplayer Online demektir ve devasa çok oyunculu çevrimiçi oyun anlamına gelir. Yani çok büyük haritalarda (buna sanal dünya diyebiliriz) sizin gibi yüzbinlerce oyuncunun aynı anda ve aynı yerde oynadığı oyunlardır. Bu oyunlar büyük yatırımlarla hazırlanır ve eğer yeterli oyuncu sayısına ulaşırsa yapımcısına çok para kazandırırlar. Bu sebeple piyasaya devamlı yeni mmorpg oyunlar sürülmekte fakat kullanıcıların beğenisini kazanmak ise zorlaşmaktadır. Bu yüzden kullanıcı çekebilmek için birçok oyunun ücretsiz olarak oynanmasına izin verilmekte gelir ise oyun içinde kullanılan büyülü eşyalar, hayvanlar ve silahlar gibi daha cezbedici özel şeylerin gelişkin bir karakter yaratmak isteyen kullanıcılara gerçek para karşılığı satılmasından sağlanır.
Mmorpg’den bahsederken Güney Kore’den bahsetmeden olmaz. Bu uzakdoğu ülkesi hem bu türdeki birçok oyunun anavatanı hem de bu oyunların ençok oynandığı yerdir. Öyleki Güney Koreli olup ister çocuk olsun isterse de anne, baba ya da dede olsun bu oyunlardan habersiz olan yok gibidir. Ülkemizde en bilinen ve halen ençok oynanan mmorpg oyunlardan üçü olan Metin2 Knight Online ve Silkroad Online’ın anavatanı Güney Kore’dir. Dünyada ise ençok oynanan mmorpg oyun World of Worldcraft’tır fakat bu oyunun yapımcısı Amerikalı (A.B.D) bir şirket olan Blizzard’tır.
Mmorpg türü oyunlar ençok bağımlılık yapan oyunların başında gelir. Bunun iki temel sebebi vardır. Birincisi oyun içindeki sosyal ortamdır. Bu oyunlarda her milletten insan bulunur ve siz istediğiniz kişilerle muhabbeti koyultup arkadaş olabilir, orman veya deniz manzaralı bir yerde sohbete koyulabilir ya da savaş sırasında düşmana karşı birlikte mücadele verebilirsiniz. Kafa dengi birkaç kişi bulduğunuz anda oyundan aldığınız zevk birkaç katına çıkar. Hatta bu sanal dünyadaki sosyal ortam gerçek dünyadaki arkadaş ortamınızın önüne geçebilir bu da bilgisayar başında geçireceğiniz uykusuz geceler demektir. Bağımlılık yapan ikinci faktör oyundaki karakterinizi geliştirme ihtiyacı hissetmenizdir. Daha güzel silahlar, giysiler ve daha öldürücü büyü ve vuruşlara bir an önce sahip olma isteği oyuncuyu saatlerce bilgisayar başında tutabilir. Sonuçta zamanın nasıl geçtiğini zaten anlamayan oyuncu iş, okul, aile ve arkadaş ortamı hatta beslenmek için ayırması gereken zamanı da oyunda harcar.
Sonuç olarak bu tür oyunlar eğer zamanı iyi kullanırsanız boş vakitlerinizi geçireceğiniz en eğlenceli aktivite olabilir ama kendinizi dizginleyemeyip kaptırırsanız bu oyunların esiri olabilir ve ileride boşa geçirdiğiniz zamanlardan dolayı büyük pişmanlık duyabilirsiniz. Hele SBS, ÖSS gibi geleceğinizi şekillendirecek sınavlara gireceğiniz çağdaysanız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder